Het dilemma van de liefde (Valentijnsdag 2013)

imagesLiefde is leuk, liefde is fijn, een leven zonder liefde is geen leven. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar de werkelijkheid is toch een tikje anders: liefde is lijden. Afzien met een grote A, zoals Mart Smeets het zou uitdrukken. Niet dat liefde een sport is, dat wil ik er niet mee gezegd hebben. Zelfs kalverliefde dient men uiterst serieus te nemen, en dat kan ik van sport niet zeggen.

Wat maakt de liefde dan tot zo’n lastig verschijnsel? Het dilemma dat inherent is aan het verschijnsel liefde natuurlijk! Hoe groot de liefde ook is, het dilemma steekt, vroeg of laat, de kop op.

Jij gaat volledig op in een obscure hobby, laten we zeggen postzegels verzamelen. Al je vrije tijd gaat erin zitten en je bent er dolgelukkig mee. Ja, beste mensen, die types bestáán. Moet je nu, om je geliefde partner ter wille te zijn, je geliefde hobby met matigheid beoefenen en meer aandacht besteden aan je partner? Of moet diezelfde partner, ook weer uit belangeloze liefde, jou je vreemde gang laten gaan, omdat jouw geluk het geluk van je partner is?

Je geliefde rookt en jij maakt je zorgen om de desastreuze gezondheidsgevolgen daarvan. Moet die geliefde, uit liefde voor jou, nu als de donder stoppen met roken of moet jij, uit liefde voor je partner, dat roken man- dan wel vrouwmoedig verdragen en lijdzaam wachten op het gevreesde moment dat het roken zijn verschrikkelijke tol zal eisen? Wie het weet mag het zeggen.

Mars_HubbleTwee banale voorbeelden van het liefdesdilemma en goed voor talloze slepende ruzies. Maar het mooiste dilemma trof ik aan toen ik onlangs naar een aflevering van een populaire talkshow zat te kijken. Er waren twee heren te gast met het hevige verlangen om naar Mars te vertrekken. Om nooit meer terug te keren naar moedertje Aarde. Want voor zo’n reis koop je een enkeltje. Omdat de raket waarmee je naar die verre planeet vliegt niet lanceerbaar is voor de terugreis. Dus die avonturiers weten bij voorbaat dat ze hun geliefde voorgoed vaarwel zullen zeggen en het restje van hun leven op Mars zullen slijten.

Op de vraag wat hun partners daar nu van vonden, antwoordden beiden unisono dat zij hun dat avontuur van harte gunden. Uit pure liefde. Of zouden die vrouwen onze Marsmannetjes juist mét liefde laten gaan, als milde variant op het bekende gezegde ‘Loop naar de maan!’?

 

2 gedachten over “Het dilemma van de liefde (Valentijnsdag 2013)”

  1. Onbaatzuchtige liefde (altruïsme) is wat in mijn gedachten komt tijdens het lezen van je stukje over liefde. En dan maakt het niet uit of de ander een “rariteit” als hobby heeft . Niemand bezit Iemand ,houden van is….laten leven . Pas als we de ander niet uit eigenbelang proberen te veranderen kunnen er positieve energieën stromen. (het asbakje mag dan blijven;-))

    1. In principe ben ik het met je eens. Maar als die ‘rariteit’ schadelijk is voor je geliefde, zoals roken met het asbakje, dan is het “laten leven” een stuk lastiger. Want het welzijn van je geliefde is dan in het geding, waardoor het begrip onbaatzuchtigheid niet zo eenduidig meer is. Om maar niet te denken aan de situatie dat het roken tot een fatale ziekte als longkanker leidt.

      Het dilemma is dus: moet je dat als geliefde zonder morren verdragen of zou je geliefde geen rekening moeten houden met jouw gevoelens van bezorgdheid en, in het fatale geval, meer dan dat. Zo simpel ligt het dus niet. Naar mijn gevoel tenminste. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s