Lees Kees

kees de jongenEen andere Kees is de hoofdpersoon van het fameuze boek Kees de Jongen van Theo Thijssen (1879-1943). Onlangs belandde ik op een website waar dat boek gratis als e-book en in pdf is te downloaden. Ik kon natuurlijk niet nalaten om dat hier te melden.

theo thijssenVia die website zijn overigens nog heel wat meer boeken gratis verkrijgbaar, waaronder een aantal klassiekers uit de Nederlandse literatuur. Daarvoor moet u HIER zijn. Dan nog maar twee keer klikken en u hebt uw gratis Kees de Jongen in het gewenste format.

De schoenmakerszoon Kees Bakels staat voor alle jongens van 12 jaar die zichzelf belangrijk fantaseren. Toch kunt u gerust van mij aannemen dat Kees de Jongen géén kinderboek is, maar volwaardige literatuur voor volwassenen.

Hij heeft wel kinderboeken gerecenseerd, maar Thijssen schreef ze zelf niet. Al heeft Theo, door een getergde kinderboekenauteur uitgedaagd, zich één keer aan een kinderboek gewaagd: Jongensdagen (1909; geïllustreerd door de bekende schilder Jan Sluijters). Het is grotendeels gebaseerd op Thijssens eigen jeugdherinneringen. Dat heeft het dan ook als enige gemeen met Kees de Jongen, het onbetwiste chef d’oeuvre van Thijssen.

Jan Sluijters (1881-1957)

Theo Thijssen heeft Kees de Jongen in de jaren 1921-22 als feuilleton geschreven, al valt dat bij eerste lezing niet of nauwelijks op. Tenzij je, zoals u, voorkennis hebt. Maar dat zal de leespret vast niet bederven.

Dankzij Kees de Jongen is onze taal verrijkt met het woord zwembadpas, een loopwijze die niets met zwemmen te maken heeft, maar waar wel de nodige techniek aan te pas komt. Onderstaand plaatje is hiervan het overtuigend bewijs. En dan worden alleen nog maar de “basisprincipes” weergegeven!

zwembadpas
met de zwembadpas neem je geen loopje

wedstrijd zwembadpasIn Amsterdam, plaats van handeling van Kees de Jongenvinden zelfs kampioenschappen ‘zwembadpassen’ plaats. De foto toont aan dat het om een schier onnavolgbare manier van voortbewegen gaat. Kees Bakels heeft, zonder het te weten, de wereld inderdaad iets unieks nagelaten. En zo is hij, met terugwerkende kracht, alsnog een bijzondere jongen.

Het boek is een bron van inspiratie voor tal van kunstenaars. Zo laat de schrijver Remco Campert Kees de Jongen figureren als grijsaard die zijn jeugdliefde weer ontmoet. Ook Boudewijn de Groot zingt in het lied De Zwembadpas over Kees de Jongen als oude man. Het is te vinden op zijn album Het Eiland In de Verte (2004). Wat er van de dromen van Kees terecht is gekomen kunt u hieronder beluisteren.

De volledige tekst van De Zwembadpas, voor Boudewijn de Groot geschreven door cabaretier Freek de Jonge, was alleen te vinden op, jawel, een  Portugeestalige website! En nog wel in foutloos Nederlands, met een live-uitvoering van het nummer als bonus.

Last but not least is daar het feit dat Kees de Jongen prijkt in de Canon van Amsterdam, alwaar het, tussen Vondelpark/Museumplein en De Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond, een eervolle dertigste plek inneemt.

One thought on “Lees Kees”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s