Kees

Begonnen als Keessie heeft Kees de lagere school afgesloten met het als aanvoerder behalen van de finale van het prestigieuze schoolvoetbaltoernooi in Het Dorp waarin hij, geboren in de Karelstad, het grootste deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Hoe die jeugd ongeveer was, kunt u op dit blog lezen.

Tevens heeft hij het gepresteerd om als enige in de geschiedenis van zijn lagere school drie keer achtereen het hoogste sportdiploma te behalen. Hieraan ontleende hij de nodige plaatselijke roem.

Maar ook Keessie’s hersenpan bleek enige inhoud te hebben. Tot zijn niet geringe verbazing slaagde hij voor het toelatingsexamen van het lyceum. Hij belandde uiteindelijk op de gymnasiumafdeling.

Gymnasium 5a (1) - kopieDe eerste jaren op dat door Franciscanen gerunde gymnasium had Keessie het niet makkelijk. Daarvan doet hij dan ook hier kond. Maar de laatste fase van zijn middelbare schooltijd was niet minder dan glorieus. Hij hield zich vooral bezig met gezagsondermijnende activiteiten, in de dubbelrol van hoofdredacteur van de later tot de illegaliteit gedoemde schoolkrant en voorzitter van de leerlingenraad. Tot afgrijzen van zijn grote tegenspeler, de nog in pij gehulde rector, maar tot groot vermaak en met hoorbare instemming van een heel veel leerlingen. Voorzien van een grote dosis zelfvertrouwen begon Kees aan een volgende levensfase.

 

Na zijn gymnasiumtijd heeft Kees aan de  Leidse universiteit geschiedenis gestudeerd, want hij was een zeer politiek bewust baasje en een kei in geschiedenis. Helaas gold dat niet voor zijn hoogleraren, die meer dan één maatje te klein waren en hem dan ook niets nieuws konden bijbrengen. Kees begon zich te vervelen in de door corpsballen gedomineerde sleutelstad en verhuisde naar het grotere Den Haag. Van daaruit belandde hij in Utecht, waar hij zijn politieke gedrevenheid kon omzetten in concrete daden. Vóór die tijd had hij zich al nuttig gemaakt als weekend- en vakantiehulp in een tehuis voor demente bejaarden in Warmond. Aldaar voegde hij het een en ander toe aan zijn voor zijn leeftijd toch al tamelijk omvangrijke levenservaring.

 

Kort voordat hij 25 werd, trouwde Kees, overigens niet om burgerlijke redenen en zeker niet in de kerk, met een heel bijzondere vrouw die hem een aantal jaren later een zo mogelijk nog talentvoller dochter schonk. Maar het leven is gemeen en genadeloos, zoals u, lezer, allang weet. Ook Kees ontsnapte niet aan de klappen die het noodlot zo graag uitdeelt. Hij verhaalt ervan in dit blog en misschien zijn er mensen die zich in zijn lotgevallen en gemoedstoestand herkennen.

Maar dit is niet deze plaats om de avonturen, belevenissen en ervaringen van Kees nader uit de doeken te doen. Daarvoor is nu juist dit blog opgetuigd, aanvankelijk overigens in het geheel niet met díe bedoeling. U zult niet worden lastiggevallen met een uitleg wat die bedoeling dan wel niet was. Wat geweest is, is geweest, zoals de grote Boudewijn de Groot ons geleerd heeft, of liever gezegd zijn onvolprezen tekstschrijver Lennaert Nijgh. Boudewijn heeft er een aangenaam muziekje op geschreven dat u hieronder kunt beluisteren. Want voor een persoonlijke introductie is dit stuk al veel te lang en het houdt u maar op om naar de blogstukken te surfen die er werkelijk toe doen.

 

 WP_20160701_16_15_49_Pro (1)

juli 2016

 

 

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Kees”

  1. ”Wat Kees na het gymnasium, dat hij gediplomeerd afsloot, allemaal heeft uitgespookt, is niet zo van belang om hier te vermelden. ”

    Fast way to cut it short? Je onderbreekt je bio wel heel abrupt!

  2. Bijzonder dat het gymnasium al het hoogtepunt van je biografie is. Wat gebeurde er in je studententijd? Uit eigen ervaring weet ik dat dit vele malen interessanter is dan het leven van een puberale gymnasiast.

    1. Dat heb ik nergens beweerd. Ik deel ook niet jouw herinnering dat ik als gymnasiast voornamelijk gepuberd heb. De periode ná mijn studententijd was overigens veel boeiender dan die studententijd zelf. Maar dit blog is, hoewel het autobiostukjes bevat, géén autobiografie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

O tempo foge